Weet hoe het zit: de Wet DBA

Het afgelopen jaar is er enorm veel gesproken over de nieuwe wet DBA, die de VAR-verklaring voor zzp’ers heeft vervangen. De wet werd van kracht en na een periode van onrust werd al snel bepaald dat de handhaving van de wet zou worden uitgesteld. Wij begrijpen goed dat het door al die veranderingen en berichtgeving lastig te bepalen is wat nu de stand van zaken is en aan welke regels zzp’ers en werkgevers zich nu moeten houden. Daarom praat Accent je graag bij!

Wat is de Wet DBA?

In 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties aangenomen. Deze wet is bedoeld om de VAR-verklaring voor zzp’ers te vervangen. Met deze wet probeert met schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Zzp’ers die in het bezit waren van een VAR-verklaring, hoefden namelijk geen loonheffing en sociale premies af te dragen. Erg aantrekkelijk dus! Hierdoor ontstond de situatie waarin werknemers zzp’er werden en vervolgens hetzelfde werk gingen uitvoeren als toen ze nog in loondienst waren.

Met de Wet DBA is het makkelijker om te controleren of iemand wel écht zzp’er is. In plaats van de VAR-verklaring wordt er nu namelijk gewerkt met modelovereenkomsten, die worden getekend door opdrachtgever en zzp’er.

Is de Wet DBA nu uitgesteld?

Nadat de Wet DBA werd ingevoerd is er veel onduidelijkheid en dus ook onrust ontstaan onder zzp’ers en werkgevers. Mensen waren niet zeker meer of ze nu handelden volgens de regels, met als gevolg dat veel bedrijven bang werden om zzp’ers in te huren. Op het niet naleven van de wet staan namelijk naheffingen en boetes van de belastingdienst!

Doordat er zo veel onrust ontstond heeft Staatssecretaris Wiebes besloten om de handhaving van de wet uit te stellen. Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor de “echte kwaadwillenden”: zzp’ers of werkgevers waarbij het overduidelijk is dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

Wat nu?

Er wordt door het uitstellen van de handhaving van de wet niet streng gecontroleerd door de belastingdienst. Er worden in principe geen boetes of naheffingen uitgedeeld wanneer er onverhoopt fouten in de modelovereenkomst staan. Je moet je dus nog steeds aan deze wet houden!

De komende tijd wordt er verder gewerkt aan het oplossen van de knelpunten van de Wet DBA. Het ministerie werkt samen met diverse instanties om tot een werkbaar model te komen.

Wil je meer informatie?

Wil je meer informatie over de veranderingen omtrent de VAR-verklaring en de Wet DBA? Of ben je benieuwd naar de oplossingen die Accent kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen je graag meer.